فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 21 (زمستان 1394)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 21 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم فائز، ابوالفضل نوروزی، عماد صادقی* صفحات 7-30
    برخی آیات قرآن بر جامعیت معارف قرآن دلالت دارند، اما برخی این آیات را بدین معنا می دانند که همه چیز در قرآن وجود دارد. اطلاق ظاهری این آیات از سویی، و درک نکردن این حقیقت برای عموم مردم از سویی دیگر سبب شده است تا برخی به توجیه منظور الهی در این آیات بپردازند. همین امر سبب شده است تا در نحوه اظهار نظر دانشمندان اسلامی درباره قلمروی موضوعات قرآنی تعارضات مختلفی ایجاد شود. بعضی از این متفکران اطلاق آیات جامعیت را به تمام علوم گسترش داده اند و برخی نیز این اطلاق را به جنبه شرعی و امور دینی محدود نموده اند. ظاهر این آیات، نه تنها همه علوم را بیان نکرده است، بلکه بسیاری از مطالب مورد نیاز مردم در امور شرعی، مثل جزئیات احکام و غیره را نیز بیان ننموده است. اصطلاح جامعیت قرآن در آثار متقدمان مسلمان موجود نیست، ولی موضوع «قلمروی موضوعی قرآن، همواره مورد توجه اندیشمندان اسلامی بوده است. آیه 89 سوره نحل، آیه 111 سوره یوسف، آیه 38 سوره انعام و آیات مشابه بر جامعیت قرآن در اموری دلالت دارند که به کمال و سعادت آدمی منجر می شوند. آموزش علوم و دانش های گوناگون، جزو رسالت قرآن نیست. مراد از اطلاق «کل شیء» در برخی آیات مذکور، با توجه به قرینه مقامیه و سیاق آیات، اصول کلی امور دینی است. از این رو، قرآن در حکم قانون اساسی دین است که اصول کلی دین را بیان کرده است و بیان مواد و تبصره ها را به عهده پیامبر(ص) گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، آیات، جامعیت قرآن، سعادت آدمی، قانون اساسی دین
  • محمد فاضل نیا*، عنایت الله شریفی، محمدحسین خوانین زاده صفحات 31-55
    بی تردید معارف قرآن کریم گستره وسیعی از زندگی انسان را فرامی گیرد و موضوع سبک زندگی یکی از پردامنه ترین بحث هایی است که همه ابعاد زندگی انسان را شامل می شود و از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این رو، به دلیل وسیع بودن حوزه انسان شناسی و سبک زندگی اسلامی، به بحث و بررسی سه مبنای دوساحتی بودن، هدفمند بودن زندگی انسان و خلافت او در روی زمین پرداخته شده است و جایگاه و کارکردهای آنها در سبک زندگی خانوادگی بیان شده است. باور داشتن به این مبانی، تغییر اساسی در سبک زندگی خانواده ایجاد می کند و برای خانواده ها زندگی آرام و توام با معنویات به ارمغان می آورد و با ایجاد انگیزه در اعضای خانواده، نگاه آنها را به زندگی مثبت می کند و از بی بندوباری ها رهایی می دهد. نگاه قرآنی به انسان باعث می شود که انسان همیشه در حال حرکت به سوی کمال و زندگی الهی باشد و با داشتن برنامه ریزی منظم و مسئولانه و رعایت ارزش های اخلاقی، خانواده ای با سبک زندگی قرآنی تحقق یابد.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان شناسی، سبک زندگی خانوادگی، سبک زندگی اسلامی
  • لیلا قنبری، نفیسه حاجی رجبی*، اصغر طهماسبی بلداجی صفحات 57-76
    خطبه فدکیه یکی از معتبرترین خطبه های منقول از حضرت زهرا(س) می باشد که پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) ایراد شده است. محتوای عمیق و پرمضمون این خطبه در تمام حیطه ها، معارف عمیقی را در ابعاد اعتقادی فقهی، به ویژه سیاسی فرا روی مخاطب می گذارد. القای این مفاهیم در آن شرایط بحرانی و اتمام حجت بر همگان، امری دشوار بوده که حضرت زهرا(س) با بهره گیری صحیح از آیات قرآن و سنت پیامبر اکرم(ص) احتجاجات خود را در قالب هنری و محسوس ارائه می دهد، به گونه ای که نه تنها مفاهیم القاء می شود، بلکه در ذهن مخاطب تصویرسازی هنری از وقایع محسوس آن زمان شکل می گیرد. از نظر هنری و بلاغی، این خطبه بافتی منسجم و بی نظیر دارد، به گونه ای که ویژگی های صوتی واژگان و جملات و تکرار بعضی اصوات، کلمات، عبارات، هجاهای صوتی و صنایع بدیعی، همچون سجع و جناس موجب افزایش ایقاع و آهنگین شدن سخن گردیده است. این عبارات سرشار از انواع مختلف تصویرهای ادبی و فنی است که بر این صورت ها لباس حرکت و حیات پوشانیده است.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا(س)، خطبه فدکیه، زیباشناسی، تصویر، موسیقی
  • علی شریفی، مهدی رضا زاده جودی* صفحات 77-104
    از نگاه قرآن کریم، زیبایی از جایگاه و ارزش والایی برخوردار است. به همین سبب، در آیات بسیاری به جلوه های گوناگونی از زیبایی، عوامل و نشانه های آن و نیز حوزه های زیبایی اشاره شده است. قرآن کریم مفهوم زیبایی را فراتر از زیبایی های محسوس می داند و آن را به زیبایی های متافیزیکی، اخلاقی و معنوی گسترش داده است. در این پژوهش توصیفی، ابتدا مفهوم زیبایی در قرآن و گستره آن در محسوسات و امور معنوی و اخلاقی، تبیین، و آنگاه مفردات دال بر زیبایی شناسی قرآنی در منظومه ای مشتمل بر «جمال»، «حسن»، «زینت»، «حلیه»، «بهجت» و واژگان بیانگر عناصر زیبایی مانند اندازه و رنگ بررسی شده است. از بررسی واژگان و مفاهیم زیبایی شناختی قرآنی، چنین به دست می آید که منظومه ای از مفاهیم مادی، معنوی، اخلاقی و ماورای طبیعی در پرتو درک واژگان دال بر زیبایی شناسی در قرآن، با یکدیگر پیوستگی دارند و طرحی جامع و منسجم از زیبایی ارائه می کنند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مفاهیم زیبایی قرآنی، گستره زیبایی، ساختار زیبایی شناسی
  • محمد شعبانپور* صفحات 105-136
    در میان علوم لازم برای دانش فقه، سنت و احادیث اهل بیت(ع)مهم ترین منبع و علوم مورد نیاز بعداز قرآن کریم و به عنوان یکی از پایه های ضروری اجتهاد به شمار می آید.با توجه به نقش عمده آن در فقه، مقاله پیش رو درصدد است تا با تکیه بر سنت و احادیث موجود و مطالعه دانش فقه به کارکردهای سنت در این دانش دست یابد. بدین منظور، ضمن تبیین برخی از مبادی تصوری و تصدیقی دانش فقه، تحقیق و تتبع خود را در دو حوزه فقه و فقها به عنوان کاربران و کارشناسان مسائل فقهی و به تبع آن، در اصول فقه به عنوان مسائل فقهی غیرمنصوص متمرکز کردیم و کارکرد سنت در هر یک از حوزه ها را مورد بررسی قرار دادیم و در پایان، این نتیجه به دست آمد که سنت و حدیث در حوزه فقها توانست نظام مرجعیت فقهی شیعه را پایه گذاری و تثبیت کند و در حوزه فقه و مسائل فقهی منصوص، کاملا نقش اثباتی و اعانتی ایفا نماید، ولی این نقش در حوزه اصول فقه و مسائل فقهی غیرمنصوص، متقابل بوده است؛ یعنی گاه اعانتی و گاهی استعانتی بوده است.
    کلیدواژگان: سنت، حدیث، فقه، فقها، مسائل فقهی منصوص، مسائل فقهی غیرمنصوص
  • عباس اسماعیلی زاده، محبوبه غلامی* صفحات 137-161
    فریقین نقاط مشترک متعددی در تفسیر آیه تبلیغ دارند که راه را برای درک درست معنای آیه همواره می کند، لیکن در تعیین آنچه بر پیامبر خدا(ص) نازل شده در این آیه مامور به تبلیغ آن بوده، دچار اختلاف نظر هستند. از یک سو، تهدید خداوند و از سوی دیگر، وعده برای حفظ پیامبر(ص)، به اهمیت بررسی مورد نزول آیه می افزاید. این آیه یکی از ادله شیعه، به ولایت امام علی(ع) با استناد به دلیل های قرآنی و روایی است. این دلالت ها به صورت های مختلفی تبیین شده است. یکی از دلالت هایی که کمتر به آن پرداخته شده، توجه نکردن به سیاق آیه و تاثیر آن در ظهور و فهم معنای آیه است. دستاورد این بحث، پس از تبیین سیاق درونی آیه و با توجه به شواهد درونی آیه، اثبات ولایت علی(ع) است و با اندکی تدبر در سیاق آیه، به این نکته می رسیم که این آیات ارتباط عمیقی با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، آیه تبلیغ، استقلال، ولایت، سیاق
|
  • Ghasem Faez, Abolfazl Norouzi, Emad Sadeghi * Pages 7-30
    Though some verses indicate the comprehensiveness of the Quran, some people take these verses as the evidence of the comprehensiveness of the Quran for everything. The apparent use of the verses and lack of understanding of them have led some to justify the divine purposes in these verses. This has led to several conflicts among some of Islamic scholars pertaining to the Quranic subjects. Some scientists have generalized the comprehensiveness of the verses to all sciences, while others have restricted the comprehensiveness of the verses to the religious and theological issues. Seemingly, theses verses not only cannot explain all sciences, but also many religious affairs like some details of injunctions of Islam. The term “comprehensiveness of the Quran” is not in old books of Muslim, but the issue of "expanding the realm of the Quran" has been considered by Islamic scholars. Verse 89 of Nahl sura, verse 111 of Yusuf sura, verse 38 of Anaam sura, and similar verses refer to the comprehensiveness of the Quran in matters that lead to human perfection and happiness. Teaching sciences and different types of knowledge are not part of the mission of the Holy Quran. The meaning of the term "all things" in the above verses, according to the evidence and the context of the verses, is the general principles of religious affairs. Hence, the Quran as the constitution of the religion has stated the general principles of the religion, and the explanations of the details and exceptions were Prophet Mohammad (Pbuh)’s responsibility.
    Keywords: the Quran, Verses, Comprehensiveness of the Quran, Human happiness, Dean constitution
  • Mohammad Fazelnia *, Enayatolah Sharifi, Mohammad Hossein Khavanin Zadeh Pages 31-55
    There is no doubt that the Holy Quran covers a wide range of the human life, and the life style is one of the general issues that covers all aspects of the human life and is of great importance. Thus, because of the broad scope of anthropology and Islamic lifestyle, just three principles which are two dimensions of life, the purposeful life, and humans’ caliphate on the earth are discussed. Accordingly, the positions and roles of these three principles in the style of family life have been explained. Believing in these principles brings about a fundamental change in family life and brings relaxed and spiritual lives to families. Furthermore, by motivating family members it makes them become optimistic about life and overcome immorality. The Quranic attitude towards humans makes humans always go towards perfection and divine life. Moreover, by having regular and detailed plans and observing moral values, we will have a family lifestyle based on the Quran.
    Keywords: Quran, anthropology, Family Life Style, the Islamic Way of Life
  • Leila Ghanbari, Nafiseh Haji Rajabi *, Asghar Tahmasbi Boldaji Pages 57-76
    Fadakiyeh Sermon is one of the most reliable Hazrateh Zahra’s sermons which was given after Prophet Mohammad (Pbuh)’s demise. The profound and meaningful effect of this sermon can be found in all domains and has brought about profound insights into doctrinal, juristic, and particularly political dimensions. Conveying theses insights in those crises and telling all the whole truth were difficult, but by drawing on the Quranic verses and prophet Mohammad (Pbuh)‘s tradition, Hazrateh Zahra (Pbuh) presented her proofs to them in an artistic and significant way so that not only were the meanings conveyed, but also the addressees were able to visualize the important events of that time in an artistic way. In terms of art and eloquence, the sermon has a coherent and unique texture in a way that the sonic features of the words and sentences and the repetition of some sounds, words, phrases, syllables, along with interesting figures of speech like rhyme and pun have increased its rhythm. These phrases are full of various literary and technical images which give life to them.
    Keywords: Fadakiyeh Sermon (Speech), Aesthetic, Picture, Music
  • Ali Sharifi, Mehhdi Rezazadeh Joudi * Pages 77-104
    Beauty in the view of the holy Quran enjoys a high position and value, so that, in many verses, various manifestations of beauty, its factors and symbols, areas of beauty and so on have been referred to. The holy Quran considers the concept of beauty beyond tangible beauties and extends it to metaphysical, ethical, and spiritual beauties as well. In this article, first the concept of beauty in the Quran as well as its scope in tangible, spiritual, and ethical affairs has been elaborated and then the Quranic aesthetical concepts in a set including the main concepts of beauty like: beauty, goodness, concepts related to it such as ornamentation, decoration, joy and terms indicating elements of beauty such as value and color have been studied. Having studied words and aesthetic expressions in the Holy Quran, we come to the conclusion that there is a harmony among a range of material, spiritual, and ethical expressions. This style offers us a comprehensive model of aesthetics.
    Keywords: the Holy Quran, Beauty Concepts in the Quran, Scope of Quranic Beauty, the Quranic Aesthetic Structure
  • Mohammad Shabanpour * Pages 105-136
    Among the essential sciences for Fiqh, after the Holy Quran, sunnah and hadiths of Ahl al-Bayt (AS) are the most important sources and sciences which are required, and they are one of the essential foundations of ijtihad. Given their major role in Fiqh, this paper aims to find the use of sunnah in Fiqh by relying on existing sunnah and hadiths and studying Fiqh. To this end, in addition to explaining some basic knowledge of Fiqh, we concentrate on two fields: Fiqh and those who study Fiqh as users and experts in Fiqh’s issues. Consequently, we focus on unauthorized Fiqh’s issues and examine the use of sunnah in each field .Finally, it has been concluded that sunnah and hadiths, in the field of those who study Fiqh, can establish and stabilize the Marjaiat of Shia’s Fiqh. Moreover, in the field of Fiqh and authorized Fiqh’s issues, sunnah and hadith play a helping and proving role. However, this role in the field of Fiqh and unauthorized Fiqh’s issues is opposite. That is to say, it is sometimes helping and sometimes preventing.
    Keywords: sunnah, Hadith, Fiqh, Those Who Study Fiqh, Authorized Fiqh's Issues, Unauthorized Fiqh's Issues
  • Abbas Esmaeili Zadeh, Mahbobeh Gholami * Pages 137-161
    Shias and Sunnis have a lot of commonalities in interpreting Tabligh verse, which helps us understand the meaning of the verse easier, but opinion is divided on determining what Prophet Mohammad(Pbuh) in this verse was assigned to publicize. God ‘s threat and His promise to keep Prophet Mohammad(Pbuh) safe make this verse important enough to study. This verse is one of the Shias’ reasons for proving the Velayat of Imam Ali (Pbuh) based on the reasons from the Quran and hadiths .Theses implications have been explained in different ways. One of the implications which little attention has been paid to is lack of attention to the context of the verse and its impact on the appearance and meaning of the verse. Investigating the context as well as the internal evidence of the verse leads us to Velayat of Imam Ali (Pbuh). And with a bit of reflection on the context of the verse, we note that these verses have a profound connection with each other.
    Keywords: Tabligh Verse, Independence, Velayat, Context